Funktionär vårens spårtävling

Varje vår hålls en spårtävling i elitklass. Under denna dagen behöver klubben hjälp av ett antal funktionärer.

Spårläggare
Det behövs omkring 8 personer som lägger spåren, som var och en blir tilldelad ett spår. Några dagar innan tävlingsdagen blir man visad var och hur ens spår ska ligga, och man har sedan möjlighet att själv träna på att gå spåret några dagar så man vet hur man ska gå. När tävlingsdagen kommer så åker man in om brukshundklubben på morgonen och hämtar de pinnar som ska läggas ut, för att sedan bege sig ut till spåret och gå det som man fått och lägga pinnarna där man fått instruktioner om att de ska ligga. En timme senare är man med och ser till så att tävlingsekipaget kommer ut rätt, och väntar sedan i omkring 10-15 minuter vid målet på att tävlingsekipaget ska bli klara.

Springare för uppletandet
Efter att alla tävlingsekipage har gått sina spår är det dags för uppletande, då tävlingshundarna en efter en ska leta upp och hämta fyra små saker, i storlek som en plånbok, på ett område. Då behöver det vara två personer som kan springa och lägga ut sakerna igen efter att varje hund har hämtat dem.

Skrivare
Efter uppletandet är det dags för lydnadsdelen av tävlingen, då alla tävlingsekipage genomför ett lydnadsprogram. Då behöver det vara två personer som kan följa respektive domare (det är två domare som dömer samtidigt) och skriva ner vad de säger.

Skytt
Under delar av lydnaden så genomförs det skott under tiden som ekipagen håller på för att testa att hundarna kan hantera det, och då behövs en skytt som kan använda startpistolen.

Kök
Under dagen brukar det serveras lättare mat, såsom varmkorv, mackor, kaffe, våfflor, kakor och godis. Under dagen behöver det alltså vara någon som står i köket och säljer och serverar denna mat till de som vill köpa.

Uppdaterad senast: 2020-02-23