Grundkurs apportering

Boxholms brukshundklubb håller grundkurs i jaktapportering i september – Apportering till vardag och fest

Att träna jaktapportering med sin hund är något av det roligaste som finns! På grundkurs i jaktapportering utgår vi från boken ”Apportering till vardag och fest” och all inlärning är positiv och lekfull. Du behöver inte ha några förkunskaper för att gå kursen men vi rekommenderar dig att läsa boken helt eller delvis innan.

Detta är en kurs för dig som vill lära dig grundfärdigheterna i apporteringsarbetet och jaktlydnaden för retriever och spaniel. Även stående fågelhundar eller andra raser med intresse för apportering är välkomna.

Observera att vi inte kommer arbeta med söket eller uppflog under kursen. Under kursen får du ta del av vårt träningstänk. Med klickertänket i ryggen tränar vi våra hundar på ett lustfyllt och roligt sätt. För att lära våra hundar de färdiga momenten så måste vi börja i mindre skala och lära in varje delmoment för sig och sedan kedja ihop momenten, detta kallar vi grundfärdigheter.

Kursen inkluderar följande moment:

  • Avlämningar
  • Jaktfot
  • Stadga
  • Stoppsignal
  • Närsök
  • Dirigering

Under kursens gång kommer vi att arbeta med grundfärdigheterna för dessa moment och vi kommer även arbeta med störningar – ett sätt att kvalitetssäkra momenten och få engagerade och säkra hundar.

Eftersom gruppen är liten finns stor möjlighet till att arbeta utifrån individuella behov. Max 8 ekipage med hund kan delta. Kursen är öppen för hundar av alla åldrar och passar lika bra för valpar som för den lite äldre hunden.

Instruktör är Jenny Nolhage som själv har tre labradorer i olika åldrar. Hon har tidigare hållit flera grundkurser för Labradorklubben i Västmanland men även för Klickerförlaget. Tidigare kursdeltagare har i sina utvärderingar sagt ”ödmjuk och vänlig, men med klara instruktioner. Jättebra!”, ”duktig på att se varje person och hund och anpassa övningar och instruktioner efter just dem”, ”pedagogisk kursledare som kunde referera till praktisk jakt och omsätta det till övningarna”, ”generös med uppmuntran”.

Datum och tid: 12 och 26 september, kl 10-16.
Plats: Boxholms Brukshundklubb, Bastebergstorp
Instruktör: Jenny Nolhage som har gått Klickerförlagets instruktörsutbildning i ”Apportera till vardag och fest”.
Kostnad: 2000 kr för deltagare med hund, observatör 1000 kr. Avgiften ska betalas senast 29 augusti till Boxholms brukshundklubb på bankgiro 842-9185 , skriv ”grundkurs apportering” i meddelanderutan.
Lunch och fika: Deltagarna tar med sig egen lunch och fika.
Anmälan: Medlemmar i Boxholms brukshundklubb har förtur till kursen. Förturen gäller fram till den 22/8. Från den 23/8 släpps resterande platser till alla som är intresserade. Sista anmälningsdag var 29/8, men det finns några platser kvar så det är möjligt att efteranmäla till och med 10/9. Anmälan görs direkt till instruktören på e-post jennynolhage@gmail.com. Om kursen ställs in pga för få deltagare betalas avgiften tillbaka. Om avanmälan om deltagande görs senast 3 september återbetalas deltagaravgiften.
Antal deltagare: Minst fyra och maximalt åtta deltagare, observatörsplatserna begränsas till två.
Hundarna: Kursen är öppen för retrievers, spaniels, stående fågelhundar och andra raser med intresse för apportering, i alla åldrar och passar lika bra för valpar som den lite äldre hunden.
Boken: Boken Apportera till vardag och fest kan beställas direkt från Klickerförlaget eller från t ex Ad Libris. Det finns även en studiehandledning till boken som kan vara bra att ha för den fortsatta egna träningen.
Praktisk information: Deltagarna kommer få ett pm med praktisk information ca två veckor innan första kursdagen.

Uppdaterad senast: 2020-08-10